Info

Ballerup Kammerkor

Korets historie

 

Ballerup Kammerkor består af 35 medlemmer, der bor spredt over hele Storkøbenhavn og Nordsjælland. Korets navn afspejler den kendsgerning at de ugentlige øveaftener altid har været afholdt i Ballerup og at koret gennem hele sin eksistens har ydet et væsentligt bidrag til kommunens musikliv. Fra september 2012 dirigeres koret af Denis Segond, og dets faste base er Skovlunde Kulturhus.

 

Korets oprindelse ligger mange år tilbage, men sporene fra fortiden fortaber sig en gang i 1950-erne. Dets nuværende profil blev opbygget fra omkring 1968, da Frede V. Nielsen overtog dirigenthvervet. Repertoiret blev gradvist udbygget til en spændvidde, der tidsmæssigt rækker fra renaissancen frem til uropførelser af ny dansk musik, og stilmæssigt fra wienerklassiske messer til rytmiske arrangementer i samarbejde med jazzmusikere. Resultatet af Frede V. Nielsens arbejde med koret er dokumenteret med "- som en forårsnat i Norden", en LP med danske sange a cappella, og rytmiske satser for kor og jazzgruppe af nordiske folkesange, og med "Deo Gratia", en CD med renaissancemotetter, danske salmer i arrangementer af Otto Mortensen, og sidst, men ikke mindst, Niels laCours Missa Brevis. Gennem hele sin dirigentperiode var Frede V. Nielsen ansat ved Danmarks Lærerhøjskole - nu Danmarks Pædagogiske Universitet - hvor han indtil sommeren 2012 var professor i musikvidenskab.

 

I perioden 1994-2001 blev koret dirigeret af Vagn Nørgaard, der er lektor ved lærerseminariet Blaagaard/KDAS. Han fortsatte udviklingslinien, især gennem viderudvikling af korets fornemmelse for rytmisk musik, og det førte bl.a. til en række opførelser af Duke Ellingtons Sacred Concert, i forbindelse med markeringen af Ellingtons 100 års dag. Med udgangen af 2001 forlod Vagn Nørgaard koret for at kunne få tid til komposition og arbejde med musikudgivelser, og dirigenthvervet blev overtaget af Theis Lyng Reinvang. Theis var samtidig dirigent for Helsingør Kammerkor, og dette gav mulighed for at opføre større værker som de fire første dele af Bachs Juleoratorium i 2003, og hans Matthæuspassion i påsken 2006. Sommeren 2006 blev Theis afløst af Jan Scheerer. Arbejdet med større værker blev fortsat med Brahms Requiem i 2008 og Mozarts Requiem i 2010, nu i samarbejde med Holte Kammerkor, ligesom koret sammen med Jan gav en lang række a cappella koncerter i Danmark, såvel som i Polen, Tyskland og senest i Sverige.

 

Jan Scheerer blev i efteråret 2012 afløst af Denis Segond. Som nogle af sine første aktiviteter stod han i spidsen for koret ved 5th International Choir Days i Istanbul i november 2012, og for en opførelse af Mendelssohns oratorium Paulus i foråret 2013 i et samarbejde med Rudersdalkoret.

Dirigenten

 

Denis Segond er født i Frankrig, og har fået sin grunduddannelse i Nice og Paris. Han fortsatte sine studier i USA, tog 1996 en mastergrad i komposition ved Manhattan School of Music, og to år senere en mastergrad i orkesterdirektion ved Yale University. Hans relation til Danmark stammer tilbage fra 1999 hvor han var medstifter af den franske Opera Comique i Danmark. Fra 1999 til 2005 var han fast dirigent ved Idyllwild Arts Academy, og i årene efter har han delt sine aktiviteter mellem USA, Frankrig og Danmark. Sien 2012 bor han permanent i Danmark, og han er fast dirigent for Holte Kammerkor og Ballerup Kammerkor. En mere detaljeret biografi kan ses på www.denissegond.fr